FAQ

Hur länge kan Mawok användas?
Från nyfödd fram till barnet är så pass rörligt att det kan vända sig i Mawok®. Användningstiden är därmed individuell, men brukar vara under barnets första 6 månader då sömn är som mest kritiskt.

Vad är det för skillnad mellan Mawok och en traditionell vagga?
Den största skillnaden mellan Mawok och en vagga (eller en korg med fast botten) är sättet som barnet ligger. Innan födseln ligger barnet trångt i mammas mage och är van vid mycket rörelse. När barnet väl föds är platta och statiska ytor som sängar helt okända för bebisen. Styrkan med Mawok är därmed att den liknar livet i mammas mage. Fjädringen skapar en igenkännande gungningen som bebisen älskar. Den mjuka liggdelen är en trygg miljö för en liten bebis som söker närhet och rörelse.

Varför sover bebisar så gott i Mawok?
Många förknippar småbarnsperioden med vakande nätter med en bebis i famnen vankandes fram och tillbaka för att få barnet att somna. Den vaggande famnen är en självklar plats som ger värme, trygghet och rörelse till det lilla barnet. Den vaggande famnen är även ett sätt att återskapa miljön i livmodern, precis som Mawok.

Skillnaden mellan famnen och Mawok blir när barnet somnar. I famnen måste du lyckas med konststycket att förflytta barnet från den varma famnen till en svalare och mer statisk sängplats. Inte sällan slutar förflyttningen med att bebisen vaknar och hela sövningsproceduren måste påbörjas igen. När de däremot somnar i Mawok, ligger de redan där de ska.

Varför gungar Mawok vertikalt?
Den vertikala gungningen är både tröstande och sövande. Mawok liknar fosterlivet med dess vertikala gungning och erbjuder värme, närhet och rörelse. Övergången från magen till livet utanför blir smidig. Den vertikala gungningen lugnar också oroliga bebisar som har svårt att komma till ro. För bebisar med korta sömnperioder, kan man förlänga sömnstunden.

Hur påverkas barnet av att gungas upp och ner?
Den vertikala gungningen är bra för barnets utveckling eftersom balanssinnet (vestibularis) tränas i tidig ålder. Läs mer om gungningens goda effekter här.

Vad ingår i köpet av en Mawok?
När du köper en Mawok ingår liggdel, madrass, madrassöverdrag och väska. Dessutom ingår ett mobilt fäste för dörr. Det permanenta väggfästet är tillval och säljs separat. Detta gäller både Mawok Air och Mawok Natural. 

Kan Mawok användas på natten?
Ja, Mawok kan användas dag som natt, hemma som borta. Mawok är den första och enda säng ditt barn behöver under det första halvåret. Ju mer du använder den, desto bättre blir den.

Hur grundlägger Mawok ett bra sömnbeteende?
Små barns sömncyklar är korta. När barnet vaknar kan du gunga igång Mawok och få barnet att somna om. På så sätt lär sig barnet att somna om själv och barnets sovperiod förlängs successivt.

Hur ligger barnet i en Mawok?
Eftersom madrassen är mjuk ligger barnet med stöd på sidorna i Mawok med en rak liggyta från hjässa till stjärt.

Är Mawok säker?
Mawok är testad och godkänd på relevanta delar enligt SS-EN 1130 1 och 2 av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Vi har redan en spjälsäng, varför ska jag köpa en Mawok?
Mawok och spjälsäng kompletterar varandra i användningstid och funktion. Det första halvåret kretsar mycket kring sömn och mage för bebisen och föräldern. Bebisen kan ha ont i magen och sömn är en bristvara för de flesta småbarnsföräldrar. Under den här tiden är Mawoks egenskaper precis vad många söker. Den vertikala gungningen och den mindre och ombonade liggdelen passar bra för en liten bebis som söker närhet och rörelse. När bebisen sedan vuxit ur Mawok går barnet in i en mer fysisk period. Då är spjälsängens egenskaper perfekta för en bebis som vill upptäcka världen.

Hur byter man från vägg till dörrfäste och hur lång tid tar det?
Växlingen mellan vägg- och dörrfäste är enkel att göra och tar max 30 sekunder. Du hakar loss hängarmen ur dörrplåtens triangelformade fack och hänger sedan upp hängarmen i väggplåtens triangelformade fack.

Vad väger en Mawok när den är packad?
3 kilo.

Finns det en viktgräns för Mawok?
10 kg.

Hur går det att få en bebis som är van att sova i Mawok att sova i en spjälsäng?
Eftersom övergången från Mawok till spjälsäng sammanfaller med att barnet blir mer rörligt och vill utforska världen brukar övergången gå smidigt. Barnet är nöjd med att få mer utrymme och går in i en ny fas. Fördelarna med Mawok är att barnet bör ha fått ett grundläggande bra sömnbeteende och kan somna utan att gungas till sömn.

Vilka mått har Mawok och vad väger den?
Madrassen är 90 cm lång och 35 cm bred på mitten. I packat läge väger Mawok 3 kg.

Hur tvättas Mawok?
Madrassöverdrag och liggdel går att tvätta i 60 grader i maskin.

Hur monteras Mawok?
Att montera Mawok är enkelt. Väggplåten fästs med tre skruvar och dörrfästet hängs helt enkelt över en dörren varpå det fixeras med fästskruven. För mer detaljerad beskrivning, se manualen.

På vilken höjd bör det permanenta väggfästet sitta?
Det anpassar du som du önskar men det är lämpligt att sätta väggfästet på ca 1,7-1,9 m höjd och ca 50 cm från sängkanten.

Kan man använda Mawok som resesäng?
Mawok fungerar lika bra borta som hemma och eftersom den är så enkel att ta med sig blir Mawok den perfekta resesängen eftersom det är barnets egna säng. En trygg och van plats i en ny miljö alltså.

Vad är det för skillnad på Mawok och Sovgunga, dvs den tidigare versionen?
Mawok är en vidareutveckling av Sovgunga som var den första vertikalt gungande vaggan designad av Monica Landberg. Mawok har Sovgungas alla fördelar och är sedan ytterligare förbättrad på en rad punkter.